El Ral·li Osona celebra els 50 anys amb una de les millors participacions de la seva història
Actualitzat el 20/06/2018 17:27


L’espectacle del 50è Ral·li Osona està més que garantit, amb una participació de luxe, amb 92 equips. La flor i nata de l’automobilisme català no s’ha volgut perdre la cita a la nostra comarca. La llista inclou els primers classificats del campionat absolut, així com el d’asfalt, a més d’alguns grans pilots que hi participen de manera esporàdica i que també aspiren a la victòria (fotos: Joi Colomer).
El Ral·li Osona puntua per al Campionat de Catalunya de Ral·lis, amb un coeficient molt elevat. El resultat pot ser decisiu de cara a la classificació final. A les travesses per pujar al més amunt del podi, tres noms propis.
 
Al Ral·li Osona hi arriba Xavier Domènech com a clar dominador del campionat absolut i de la Copa d’Asfalt, després de les seves dues victòries als ral·lis d’Igualada i Empordà. El pilot del Motor Club Sabadell, a bord d’un Citroen DS3, podria deixar gairebé sentenciat el títol si guanyés el Ral·li Osona. De fet, l’any passat ja hi va estar ben a prop, i es va quedar a només 4,3 segons del vencedor, Josep M. Membrado.
 
No ho tindrà fàcil. Membrado (Escuderia Osona), un dels històrics de la prova, intentarà frenar l’eufòria del sabadellenc. El pilot d’Olost, amb un Ford Fiesta ST VR5, corre sense pressió, ja que enguany no participa al campionat català i sembla que només disputarà la prova osonenca. El seu currículum al Ral·li Osona és espectacular: deu victòries des de 2003, les dues últimes, en els dues darreres edicions.


 
El tercer convidat a la festa serà sens dubte Albert Orriols (Escuderia Osona), que voldrà treure’s l’espina de l’espectacular accident de l’any passat i que necessita recuperar punts per tenir opcions de cara al campionat. En aquesta ocasió ho farà pilotant un Ford Fiesta RS WRC. El seu historial al Ral·li Osona també és impressionant: dues victòries i vuit podis en les últimes deu edicions. 
 
No podem oblidar altres pilots capdavanters del campionat, que també presentaran les seves credencials, entre els quals destaca Josep Medina (Renault Clio RS R3T).
 
Però encara hi ha més al·licients, amb algunes sorpreses d’última hora que faran les delícies dels aficionats. Destaca la participació de Dani Solà (BMW 325), amb Sergi Brugué de copilot, que torna a la competició per gaudir d’aquest Ral·li Osona tan especial. El vigatà va ser campió del món júnior l’any 2002 i dues vegades campió d’Espanya, en asfalt el 2006 i en terra el 2007.
 
I per últim, dos pilots de l’Escuderia Osona, bons coneixedors del terreny i que no renuncien a donar la campanada: Dani Balasch (BMW Mini Proto), que en les dues últimes edicions ha aconseguit pujar al podi; i Ramon Cornet, que torna de participar al campionat del món de Portugal. Sense oblidar Pep Bassas (Peugeot 2018 VTI), que aquesta temporada participa en dues competicions de promoció d’àmbit estatal amb grans resultats: la BKR2 i la Rally Cup Ibérica.
 
El ral·li recupera la Vola y traslada el parque de asistencia a Roda
 
El Ral·li Osona compleix 50 anys. Des d’aquell llunyà 1969, quan Ramon Juanou i Josep March es van imposar a bord d’un Porsche 911S, la prova ha esdevingut un referent del calendari català i, en ocasions, també de l’estatal. El ral·li ha portat a les nostres contrades els millors pilots i copilots de la recent història de l’automobilisme català. 


 
En aquest marc carregat d’emocions, l’Escuderia Osona ha preparat per a la 50a edició del Ral·li Osona un espectacular recorregut que de ben segur farà gaudir tots els aficionats del motor. 

El ral·li se celebrarà el 29 i 30 de juny i l’1 de juliol per les carreteres de la comarca. La prova comptarà amb set trams cronometrats, amb 14 passades, entre les que s’hi inclouen les de la Súper Especial al Circuit d’Osona. En total, tindrà 468,67 quilòmetres, dels quals 127,60 seran cronometrats.
 
Enguany, la prova manté el format que es va estrenar fa dos anys, amb dos dies de competició que han aportat un plus de competitivitat i espectacularitat. S’hi inclouen, però, algunes novetats, la més important el trasllat del parc d’assistència a Roda de Ter, després de quatre anys a Tona.
 
Per un altre costat, apuntar que l’organització ha tornat a apostar per un traçat nocturn el divendres, amb sortida des de la plaça Major de Vic. Pel que fa als trams, s’estrena la Collada del Vilar i es recupera la Vola. 
 
Un dels grans al·licients del 50è Ral·li Osona tornarà a ser el tram de les Guilleries, entre Sant Julià de Vilatorta i Sant Hilari Sacalm, del qual se’n faran dues passades nocturnes el divendres. L’etapa també inclourà el tram de la Collada del Vilar. 
 
Com a colofó, la sortida tindrà lloc a les 8 del vespre al centre neuràlgic de la comarca d’Osona, la plaça Major de Vic. Els aficionats podran veure de prop els vehicles i els seus pilots en un marc incomparable.
 
La festa continuarà el dissabte al matí, amb un bucle amb dos trams històrics -la Trona i la Vola- i una passada al Circuit d’Osona. Enguany, la Súper Especial a dins del circuit s’ha modificat i s’ha traslladat exclusivament al dissabte: una passada es farà el migdia i l’altra a la tarda-vespre. L’espectacle, amb una pista de gairebé un quilòmetre, està més que garantit.


 
El bucle de la tarda, on es decidirà el ral·li, conserva els dos trams de l’any passat: Casamiquela, per les sinuoses corbes de l’antiga carretera de Vic a Olost, i Fontfreda, amb final a Santa Eulàlia de Riuprimer. El programa es completarà amb una altra passada al Circuit d’Osona.
 
Nit al parc tancat
 
Com ja hem apuntat, la cursa presenta un altre al·licient, que permetrà gaudir del ral·li de ben a prop. En aquest edició, el parc d’assistència es traslladarà a Roda de Ter, població amb una gran tradició en el món del motor, on se situarà entre els carrers Torrent i Salvador Espriu. Tal com ja es va fer l’any passat, a més de les habituals entrades de dissabte, els vehicles faran nit al parc tancat, el divendres, ubicat a l’avinguda Miquel Martí i Pol.
 
La sortida de dissabte es farà a les 10 del matí, precisament, des del parc tancat de Roda de Ter, que esdevindrà així el lloc de referència de la prova. L’arribada (21:26 h) i la cerimònia del podi (22:00 h) es faran a les instal·lacions del Circuit d’Osona, un altre dels punts importants del ral·li. 
 
Les verificacions tècniques i administratives dels vehicles tindran lloc el divendres a partir de les 14:00 h, al Circuit d’Osona.
 
El Ral·li Osona puntuarà per a diversos campionats i trofeus: el Campionat de Catalunya de Ral·lis, la Copa de Catalunya de Regularitat, el Volant RACC, el Trofeu de Catalunya de Ral·lis Esprint, el FOCUxtrem, el Challenge Michelin i la Copa Pirelli. 
 
Els vehicles inscrits al Trofeu de Catalunya de Ral·lis Esprint només faran una part del recorregut, el dissabte al matí: la Trona i la Vola, amb dues passades en cada un d’ells, i una última al Circuit d’Osona. 

Presentació a bombo i plateret

La presentació del ral·li va tenir lloc aquest dimarts, 19 de juny, a la plaça Major de Vic. A l’acte hi van assistir el president de l’Escuderia Osona, Joan Panadès; el regidor d’Esports de Vic, Josep M. Roca; i l’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, així com altres autoritats i diversos pilots i copilots que participaran a la prova. La plaça es va engalonar per a l’ocasió, amb tres dels vehicles que correran el ral·li.
 
Panadès va destacar que en aquesta edició es compta amb un “gran recorregut esportiu”, mentre que Roca i Serra van instar els aficionats a gaudir-lo. 
 
- Mapes, horaris, reglament, inscrits i altres informacions
- Galeries de fotos anys anteriors