El llibre dels 50 anys uneix present, passat i futur de l'Escuderia Osona en un acte ple d’emocions
Actualitzat el 09/06/2019 19:17

L’Escuderia Osona ha presentat aquest dissabte, 8 de juny, el llibre “Escuderia Osona, 50 anys de projectes”, obra històrica escrita i coordinada per Josep Autet, la qual explica l’evolució de l’entitat durant els seus cinquanta anys d’existència. L’esdeveniment ha significat el colofó dels actes de celebració de l’aniversari del club, que s’han portat a terme al llarg de tota la temporada (autor fotografies: Josep Pla).
Galeria de fotos de l'acte al Sucre de Vic (autor: Josep Pla)
 
L’acte ha tingut lloc a l’auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici del Sucre de Vic i ha comptat amb la presència d’unes tres-centes persones vinculades a l’Escuderia Osona. Entre aquestes, algunes llegendes del món del motor, com Salvador Servià, Antonio Zanini, Nani Roma, Josep M. Membrado, Albert Orriols i Tito Rabat. 
 
Entre d’altres autoritats, també hi han assistit i han dirigit al públic unes breus paraules: Pere Vila, representant territorial de l’Esport de Barcelona i comarques de la Catalunya Central; Joan Panadès, president de l’Escuderia Osona; i Anna Erra, alcaldessa de Vic.


La presentació ha tingut lloc en un format molt amè, que ha donat peu a moments molt emotius i divertits, amb nombroses anècdotes dels 50 anys del club. També hi ha hagut espai per al reconeixement i record d’aquells que ja no hi són, com Pep Bassas, que ha rebut un llarg aplaudiment. 
 
A l’escenari hi han pujat  algunes de les persones que han estat protagonistes del llibre, que han donat la seva visió personal en unes converses informals organitzades per blocs: presidents i entitat, Sant Bartomeu del Grau, Ral·li Osona, Ral·li Esprint Sant Julià, Circuit d’Osona i parlaments institucionals. 
 
El periodista Enric Oller i el director general de Dorna-Moto GP, Manel Arroyo, han conduït l’acte on s’ha fet un breu repàs del llibre i s’ha recordat la història de l’Escuderia Osona i, en extensió, de l’automobilisme català. Un dels moments més emotius ha estat la trobada generacional entre el primer president del club, Josep Maria Onyós, i l’actual, Joan Panadès, que ha simbolitzat la fusió entre el passat i el present. Tot seguit, també han parlat altres presidents que l’entitat ha tingut al llarg dels seus 50 anys, com Albert Riubrogent, Ramon Falgueras i Carles Miró. 


El campió mundial de Moto2 Tito Rabat, que ha estat una dels convidats a la sessió, ha reivindicat la tasca de promoció que es feia des del club i el Circuit d’Osona, per on han passat molts dels pilots que avui disputen al Campionat Mundial, com Marc Màrquez, Aleix Espargaró o Maverick Viñales. Rabat, que sempre ha competit amb una llicència de l’Escuderia Osona, ha recordat els seus primers passos (entremaliats, a vegades d’amagades del seu pare) damunt d’una moto al Circuit d’Osona.
 
Josep Autet ha explicat com s’ha confeccionat el llibre i ha volgut agrair la tasca dels seus col·laboradors més propers, sense els quals no hagués estat possible l’obra: la dissenyadora Laura Segarra, el periodista Josep Casanovas i el fotògraf Jordi Camp. També ha donat les gràcies a tots els fotògrafs que han cedit les imatges que il·lustren el llibre (unes 1.500). 
 
El nou Circuit d’Osona, el proper objectiu

En els parlaments institucionals, un denominador comú: el nou Circuit d’Osona, que a hores d’ara és el gran objectiu de l’entitat. L’equipament permetrà augmentar la qualitat i la quantitat de les activitats de l’Escuderia Osona i de ben seguir que marcarà la seva història durant els propers anys.
 
En aquest marc, Joan Panadès ha reclamat la implicació de les institucions “no ja per a la remodelació del circuit, ja que no en quedarà res del vell, sinó per al nou Circuit d’Osona”. 

Anna Erra, per la seva banda, ha destacat que el llibre és la cloenda d’un aniversari que mostra la confiança que s’ha “guanyat” l’Escuderia Osona “al territori i al conjunt del país”. L’alcaldessa de Vic ha atribuït l’èxit del club a tres factors: “Perseverança, estimació per al motor i l’esport, i lideratge”. 


Per últim, Pere Vila ha apuntat que el llibre unia “el passat, present i futur” de l’entitat i ha demanat a l’Escuderia Osona que no perdés la seva identitat: “Continueu sent testimoni del motor a Osona i Catalunya”. 
 
Mig segle d’història
 
El llibre conté 50 capítols amb la història de l’entitat, resultats, efemèrides i els principals esdeveniments  des del 1968 fins ara, on hi tenen protagonisme aquelles persones que han format part de la història del club així com totes les seves activitats esportives.
 
Un resum de la trajectòria de l’Escuderia Osona, el Ral·li Osona, la Pujada a Sant Bartomeu del Grau, el Ral·li Esprint de Sant Julià i on hi tenen també visibilitat les proves i activitats desenvolupades al Circuit d’Osona.
 
Un llibre de gran format, amb centenars de fotografies, documents, cròniques, classificacions i les històries humanes viscudes en 50 anys. El periodista vigatà Josep Autet i Soler, coneixedor de primera mà de la nostra entitat, és el coordinador i autor de l’obra.
 
Unes característiques tècniques dignes d’una obra gràfica impresa de qualitat. Un contingut distribuït en 500 pàgines de disseny, enquadernació rústica cosida, tapa dura amb funda... en definitiva, una obra impecable per llegir, recordar i gaudir.
 
El llibre s’ha finançat a través d’una campanya de padrinatge en la que hi han col·laborat socis, amics, simpatitzants, empreses i entitats.
 
Si encara no el teniu, podeu reservar el vostre exemplar a les oficines del club, al telèfon 93 886 60 36 o al mail info@escuderiaosona.com.